Tak się akurat złożyło, że mój
syn będzie brał udział w konkursie kulinarnym, jednym z dań, które musi
przygotować to zupa, w tym czasie wystartował także konkurs kulinarny u
Margarytki, dlatego korzystając z okazji i piekąc jak to się mówi „dwie pieczenie
na jednym ogniu” dziś konkursowa zupa.
Składniki na zupę
-
1,5 litra bulionu (może być np. rosół z poprzedniego
dnia, albo wywar z warzyw)
-
1 duża
marchew
-
1 mała
pietruszka
-
½
selera
-
1 mała
cebula
-
kawałek
(ok 1 cm )
świeżego imbiru
-
mały
kalafior
-
2
płaskie łyżki kaszy manny
-
sól,
-
pieprz
-
1
płaska łyżeczka cukru
-
½
łyżeczki soku z cytryny
-
2 łyżki
śmietany
Składniki na pulpety
-
200
dag mielonego mięsa
-
½
kajzerki
-
½
szklanki mleka
-
1
jajko
-
½
łyżeczki soli
-
1
łyżka kaszy manny
-
pieprz
-
przyprawa(pomidory
suszone, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi)
Marchew, pietruszkę, seler,
imbir obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (imbir na drobniejszej, pozostałe
warzywa na grubszej). Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę obrać, pokroić w
drobną kostkę. Bulion zagotować, wrzucić cebulkę i starte warzywa. Zagotować i
dodać kalafior. Wszystko razem gotować ok 20 minut na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania (gdy
warzywa będą już miękkie) dodać kaszę mannę i gotować jeszcze 3 minuty.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. A na końcu dodać śmietany.
Kajzerkę namoczyć w mleku. Gdy
zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Wsypać bułkę, kaszę, przyprawy,
dodać jajko i wyrobić na gładką masę. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha
włoskiego. Tak przygotowane mięsne kuleczki ugotować w bulionie albo na parze.
Zupę wykonałam identycznie ja w
przepisie, natomiast w pulpetach zamiast majeranku użyłam innej przyprawy.
Wybrałam ją, bo Margerytka mówiła, że to zdecydowanie ulubiony jej przepis,
który przekazała jej babcia, a jak wiadomo babcine najlepsze J. Zupka przepyszna, na pewno jeszcze nie
raz zagości na moim stole. Mam również nadzieję, że dzięki niej uda się mojemu
synowi, ale także i mi wygrać konkurs
Na talerz włożyć kilka mięsnych
kulek i wlać zupę.
Pierwszy raz robilam zupke kalafiorowa na zyczenie mojej corci. Ten przepis jest rewelacyjny, zupka smakowala celej rodzince.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała :)
OdpowiedzUsuń