Ostatnia kolacja, która
zrobiłam mężowi przed wyjazdem to właśnie ta zapiekanka, zresztą całkiem fajne
danie na zimniejsze wieczory. Polecam.
Składniki
-
45 dag
szynki konserwowej
-
3
jajka
-
30 dag
sera żółtego
-
3
pomidory
-
Pęczek
szczypiorku
-
Sól
-
Pieprz
-
Bazylia
-
3
płaskie łyżeczki masła
Mam akurat 3 małe naczynia żaroodporne
i w tym przyrządzam te zapiekanki, ale można je zrobić w jednym dużym i później
podzielić na części.
Na dno każdego naczynia układam
po łyżeczce masła, na to kładę po 15 dag szynki konserwowej, pokrojonej w
drobną kosteczkę. Na tak pokrojonej szynce układam pokrojonego w drobną kostkę
pomidora (sparzonego i obranego ze skórki). Pomidora solę, pieprzę i posypuję
bazylią, na pomidora wybijam całe jajko, na którym układam ser żółty, starty na
tarce, całość posypuję poszatkowanym szczypiorkiem, zamykam naczynie
żaroodporne. Wstawiam do piekarnika na około 20 min. Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz