wtorek, 13 listopada 2012

ZAPIEKANKA Z JAJKIEM


Ostatnia kolacja, która zrobiłam mężowi przed wyjazdem to właśnie ta zapiekanka, zresztą całkiem fajne danie na zimniejsze wieczory. Polecam.



Składniki
-        45 dag szynki konserwowej
-        3 jajka
-        30 dag sera żółtego
-        3 pomidory
-        Pęczek szczypiorku
-        Sól
-        Pieprz
-        Bazylia
-        3 płaskie łyżeczki masła
Mam akurat 3 małe naczynia żaroodporne i w tym przyrządzam te zapiekanki, ale można je zrobić w jednym dużym i później podzielić na części.
Na dno każdego naczynia układam po łyżeczce masła, na to kładę po 15 dag szynki konserwowej, pokrojonej w drobną kosteczkę. Na tak pokrojonej szynce układam pokrojonego w drobną kostkę pomidora (sparzonego i obranego ze skórki). Pomidora solę, pieprzę i posypuję bazylią, na pomidora wybijam całe jajko, na którym układam ser żółty, starty na tarce, całość posypuję poszatkowanym szczypiorkiem, zamykam naczynie żaroodporne. Wstawiam do piekarnika na około 20 min. Podaję gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz