niedziela, 25 listopada 2012

PIERSI Z KACZKI W POMARAŃCZACH


Mamy już konkursową zupę, mamy konkursową sałatkę, pieczone ziemniaczki i przyszła kolej na danie główne. Przeglądnęłam z synem masę książek kucharskich, blogów i własnych zeszytów z przepisami. Chcieliśmy znaleźć coś wyjątkowego i mam nadzieję, że nam się udało. Na tym blogu, odkryliśmy przepis, dziś go wypróbowaliśmy. I chyba mamy to!!





Składniki

-        2 piersi z kaczki
-        1/3 szklanki białego wina
-        2 pomarańcze podzielone na cząstki i obrane z błonek
-        Skórka starta z 1 pomarańczy
-        3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
-        1 łyżka drobno startego imbiru
-        2 łyżki miodu
-        1 - 2 łyżki rodzynek
-        1/3 łyżeczki cynamonu
-        Klarowane masło
-        Sól
-        Pieprz

Piersi rozmrozić, jeśli były mrożone, osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać na krzyż aż do mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, włożyć klarowane masło ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, aż skórka będzie złota.
Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstawić do piekarnika (zlać tłuszcz z patelni do miseczki, patelni nie myć).
Kaczkę piec przez 18 minut (dobrze wysmażone mięso). Piersi wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut. W tym czasie zrobić sos pomarańczowy.
Do miski włożyć wszystkie składniki sosu, na dno miski wsypując tak, aby moczyły się w soku. W między czasie piersi z kaczki kroimy w ukośne plastry. Soki, które wypłynęły z mięsa wlewamy na patelnię po kaczce, dodajemy wino i gotujemy na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodajemy wszystkie składniki sosu pomarańczowego wymieszane w miseczce i zagotowujemy. Po kilkunastu sekundach gotowania odstawiamy patelnię z ognia (sos powinien trochę zgęstnieć). Tak przygotowaną pierś z kaczki ja podałam z sałatką z rukoli i pieczonymi ziemniakami.
5 grudnia okaże się jak ocenili to danie w wykonaniu mojego syna.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz