Na dzisiejszy obiad wymyśliłam
kotlety mielone z pieczarkową wkładką, mam nadzieję, że wypróbujecie i będą Wam
tak samo smakować jak i mi.
Składniki
-
500 g mięsa mielonego
-
3
ząbki czosnku
-
Czerstwa
bułka
-
1
jajko
-
Przyprawa
- (suszone pomidory, sól morska i
szczypiorek)
-
20 dag
pieczarek
-
Bazylia
-
Cebula
-
Bułka tarta
-
Olej,
oliwa, smalec – do wyboru
-
Sól
-
Pieprz
Do mięsa mielonego dodaję
jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, lub bardzo drobno pokrojony, przyprawę
– (suszone pomidory, sól morska i szczypiorek), doprawiam solą i pieprzem.
Czerstwą bułkę namaczam w mleku (może być w rosole lub przegotowanej wodzie),
dokładnie odciskam i dodaję do mięsnej masy. Cebulę drobno pokroić zeszklić na
oleju, dodać obrane drobno pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć, dodać poszatkowanej
bazylii. Całość poddusić około 15 – 20 minut.
Farsz pieczarkowy dokładnie zawinąć
w kawałki masy mięsnej i formować kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Też robiłam takie mielone. Są wyśmienite.
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuń