Bardzo dawno nie gotowałam tej
zupy, wczoraj dopiero przeglądałam stare zeszyty mojej mamy i wpadłam na przepis
na nią, myślę, że jest bardzo prosta i każdemu posmakuje.
Składniki
-
Żurek w
butelce
-
4 -5 ziemniaków
-
1 – 2 laski
kiełabsy cienkiej kiełbasy
-
1-2
listki laurowe
-
2-3
ziarenka ziela angielskiego
-
sól,
pieprz
-
1/3
szklanki kwaśnej smietany
-
majeranek
-
2 ząbki
czosnku
Ziemniaki obieramy i kroimy w
kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę i zalewamy wodą, dodajemy czosnek, ziele
angielskie, listek laurowy, solimy i pieprzymy. Gotujemy, do momentu aż
ziemniaki będą miękkie, wtedy wlewamy żurek. Chwilę jeszcze gotujemy,
ewentualnie doprawiamy. Całość posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę
zaprawiamy śmietaną.
Nie jadłam jeszcze tej zupy.
OdpowiedzUsuń