Dziś u mnie z oknem już piękna
wiosenna pogoda i ma nadzieję, że już tak zostanie na długo, więc na pożegnanie
zimy, gorąca, sycącą i bardzo rozgrzewająca zupa gulaszowa.
Składniki
-
0, 5 kg mięsa wieprzowego (ja
dałam szynkę wieprzową)
-
Papryka
żółta
-
Papryka
czerwona
-
Papryka
zielona
-
2
gałązki selera naciowego
-
Puszka
przecieru pomidorowego
-
Marchewka
-
2 -3
ogórki kiszone
-
1
cebula
-
2 - 3
liście laurowe
-
4 -5
ziaren ziela angielskiego
-
mąka
pszenna
-
smalec
-
sól
-
pieprz
-
szczypta
chili
-
1
łyżeczka papryki słodkiej
Na smalcu podsmażyć pokrojoną
cebulę, odłożyć ją do garnka, następnie mięso pokroić w kostkę i
oprószyć mąką. Podsmażyć dokładnie na pozostałym ze smażenia smalcu i
dodać do cebuli, całość zalać wodą, dodać ziele angielski, liść laurowy,
pokrojoną marchewkę i selera, następnie pokroić paprykę i ogórka kiszonego i
również dodać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy, paprykę, chili, sól i
pieprz. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Posypać natką
pietruszki. Ja tym razem do gulaszowej dodałam również ziemniaki pokrojone w
kostkę i smakowała wyśmienicie.
Lubię takie sycące dania!
OdpowiedzUsuń