poniedziałek, 3 grudnia 2012

KOKOSANKI


Andrzejki i po Andrzejkach. Córcia miała imprezę w harcerstwie i musiałam coś upiec, nasz wybór padł na kokosanki; fajne miodowe ciasteczka we wiórkach kokosowych.



Składniki

-        2 szklanki mąki
-        1 szklanka cukru
-        5 dag margaryny ( ja dałam masło)
-        1 jajko
-        ½ szklanki mleka
-        2 łyżki miodu
-        1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę
-        ¾ szklanki mleka
-        20 dag margaryny
-        2 łyżki kakao
-        1 szklanka cukru
-        20 – 25 dag wiórków kokosowych

Margarynę utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodać jajko, miód, mleko i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę, piec w piekarniku nagrzanym 180 – 200 stopni przez ok. 40 min.. Po ostygnięciu pokroić w równą kostkę.
Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku, dodać kakao i gotować przez około 5 minut.
Po ostygnięciu polewy zanurzyć w niej kostki ciasta, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić najlepiej do dnia następnego. 



6 komentarzy:

  1. To mój smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś raz z innego przepisu, ale nie wyszły mi dobrze, były jakieś tłuste i nie dobre, spróbuję z Twojego przepisu, te wyglądają b. ładnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie, że aż mam ochotę na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. są naprawdę super, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. superr polecam tez przepis!!!

    OdpowiedzUsuń