Zupa
ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, jest sycąca, rozgrzewająca. Można
także spokojnie zaserwować ja na domowych uroczystościach, a dla miłośników pikanterii
w sam raz.
Składniki
-
1/2 kg
mielonego mięsa ( ja dałam wieprzowo – wołowe)
-
3 papryki
różnego koloru
-
1
puszka czerwonej fasoli
-
Kawałeczek
papryczki chili lub łyżeczka chili
-
1
puszka kukurydzy
-
2 małe
cebule czerwone
-
3
ząbki czosnku
-
3
ogórki konserwowe
-
Pomidory
z puszki
-
Sól,
pieprz
-
Ser
żółty
Na
patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek,
dodać mięso mielone – również podsmażyć. Tak przygotowane przełożyć do garnka,
zalać wodą ( nie za dużo, bo zupa nie może być zbyt rzadka. Następnie dodać
pokrojona paprykę i ogórka konserwowego. Po około 10 minutach gotowania dodałam
kukurydzę i fasolę z puszki ( ja osobiście daję bez zalewy, ale wiem, ze
niektórzy dają razem z zalewami) oraz pomidory z puszki (pokroić je i te już
dać z zalewą). Dodać przyprawy ( ilość papryczki chili czy chili mielonego
zależy od tego jaką chcemy mieć ostrą zupę). Można dodać też inne przyprawy,
(jakie kto lubi, np. zioła prowansalskie, vegetę czy kolendrę). Na wierzch zetrzeć ser żółty. Ja
podałam ją z bagietką.
idealna na rozgrzanie!:)
OdpowiedzUsuńAle smakowita :D Uwielbiam meksykańskie naleśniki, uwielbiam chilli con carne, więc i to danie z pewnością jest pyszne
OdpowiedzUsuńjest pyszne, tym bardziej, że smak i ostrość można regulować samemu, według własnych upodobań :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńApetyczna :) Choć jak w meksykańskim stylu to zrezygnowałabym z tych ogórków konserwowych :)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :),ja dodałam bo lubię ich posmak, ale fakt, że do kuchni meksykańskiej nie pasują :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy, ta wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń