Często eksperymentuję
z gulaszami i dodaję do nich różności, ale dziś tradycyjny gulasz.
Składniki
-
50, kg mięsa( ja użyłam szynki wieprzowej)
-
2
cebule
-
2 -3
liście laurowe
-
5
ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka
słodkiej papryki
-
Sól,
pieprz
-
Natka zielonej
pietruszki
-
Mąka,
olej
Mięso
myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy każdy kawałek dokładnie
mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i dokładnie
je obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę słodką i razem z tą papryką
dosmażamy. W drugim garnku na oleju dusimy pokrojoną cebulę. Dodajemy ziele
angielskie, liść laurowy i wrzucamy podsmażone mięso z papryką, pieprzymy,
solimy i zalewamy wodą. Dusimy przez około 1, 5 h. Pod koniec duszenia dodajemy
posiekaną natkę pietruszki. Oczywiście zaglądamy do garnka by sprawdzić czy
woda nam się nie wygotowała, ewentualnie dolewamy. Gdy sos jest zbyt rzadki
można doprawić jeszcze mąką.
Przyznam
się jeszcze, że ciągle próbuję i jakoś mi nie wychodzi, żeby sos miał ładny brązowy
kolor, ale może Wy macie jakieś pomysły, chętnie skorzystam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz