niedziela, 23 września 2012

GULASZ


Często eksperymentuję z gulaszami i dodaję do nich różności, ale dziś tradycyjny gulasz. 
Składniki

-        50, kg mięsa( ja użyłam szynki wieprzowej)
-        2 cebule
-        2 -3 liście laurowe
-        5 ziaren ziela angielskiego
-        1 łyżka słodkiej papryki
-        Sól, pieprz
-        Natka zielonej pietruszki
-        Mąka, olej
Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy każdy kawałek dokładnie mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i dokładnie je obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę słodką i razem z tą papryką dosmażamy. W drugim garnku na oleju dusimy pokrojoną cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i wrzucamy podsmażone mięso z papryką, pieprzymy, solimy i zalewamy wodą. Dusimy przez około 1, 5 h. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Oczywiście zaglądamy do garnka by sprawdzić czy woda nam się nie wygotowała, ewentualnie dolewamy. Gdy sos jest zbyt rzadki można doprawić jeszcze mąką.
Przyznam się jeszcze, że ciągle próbuję i jakoś mi nie wychodzi, żeby sos miał ładny brązowy kolor, ale może Wy macie jakieś pomysły, chętnie skorzystam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz