Sprzątam,
siedzę w kuchni i tak na zmianę – zanosi się na święta J, szkoda tylko, że coś się w tej pogodzie
pomieszało i zamiast wiosny, mamy prawdziwą zimę. Przepisy wielkanocne po
świętach, a dziś - wczorajszy obiad.
-
1 kg mięsa
mielonego
-
1
jajko
-
1 duża
bułka
-
3
ząbki czosnku
-
Pieprz,
sól
-
Natka
pietruszki
-
Przyprawa
Skworcu (Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim)
-
Zioła prowansalskie
-
3
jajka ugotowane na twardo
Do miski wkładam mięso mielone,
dodaję surowe jajko, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć),
wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam
solą i pieprzem, przyprawą, dodaję posiekaną natkę pietruszki
Blaszkę – keksówkę, smaruję
margaryną i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. Układam uprzednio
ugotowane jajka i przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję ziołami prowansalskimi.
Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam
powstałym sosem. Można również podać na zimno jako przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz