piątek, 29 marca 2013

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM


Sprzątam, siedzę w kuchni i tak na zmianę – zanosi się na święta J, szkoda tylko, że coś się w tej pogodzie pomieszało i zamiast wiosny, mamy prawdziwą zimę. Przepisy wielkanocne po świętach, a dziś  - wczorajszy obiad.


 Składniki
-        1 kg mięsa mielonego
-        1 jajko
-        1 duża bułka
-        3 ząbki czosnku
-        Pieprz, sól
-        Natka pietruszki
-        Przyprawa Skworcu (Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim)
-        Zioła prowansalskie 
-        3 jajka ugotowane na twardo

Do miski wkładam mięso mielone, dodaję surowe jajko, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem, przyprawą, dodaję posiekaną natkę pietruszki
Blaszkę – keksówkę, smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. Układam uprzednio ugotowane jajka i przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję ziołami prowansalskimi. Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Można również podać na zimno jako przystawkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz