Za oknem wreszcie wiosna pełną
parą, a może prędzej już lato, bo u mnie termometr w słońcu wskazywał prawie 25
stopni, dlatego na kolację zafundowałam moim chłopakom wiosenną surówkę.
Składniki
-
2
pomidory
-
Ogórek
wężowy
-
Pęczek
szczypiorku
-
4 – 5 główek
rzodkiewki
-
Świeża
bazylia
-
Sól
-
Pieprz
Sos:
-
5
łyżeczek oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki
octu winnego
-
1
łyżeczka przyprawy Skworcu (suszone pomidory, czosnek, bazylia)
Pomidory pokroiłam, dodałam
obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną rzodkiewkę oraz pokrojony
szczypiorek i bazylię. Przygotowałam sos. Wymieszałam oliwę, ocet winny oraz
przyprawę Skworcu, pozostawiłam go na 5 – 10 minut i dodałam do sałatki. Całość
doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
nie łączy się ogórka z pomidorem, bo traci się witaminy przy takim połączeniu
OdpowiedzUsuńświęta racja :), ale ja niestety uwielbiam to połączenie i po prostu nie mogę się oprzeć.
Usuń