piątek, 3 maja 2013

BAKŁAŻAN Z PIECZARKAMI


Dziś moja pierwsza bakłażanowa próba, przyznaję, że nigdy go nie przyrządzałam a nawet nigdy nie jadłam. Przepis znalazł mój syn na Internecie, troszkę go zmieniłam, wypróbowaliśmy i wiem, że chyba jeszcze nie raz sięgnę po to warzywo.




Składniki
-                       1 bakłażan
-                       0,4 kg pieczarek
-                       1 jajko
-                       Cebula
-                       15 dag sera żółtego
-                       Masło
-                       Sól,
-                       Pieprz,
-                       Zioła prowansalskie
-                       Bazylia

Pieczarki obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojono drobno cebulę, gdy się podsmaży dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. W między czasie przekroić bakłażana wydrążyć miąższ. Miąższ drobno pokroić i dodać do pieczarek. Do wystudzonej masy dodać surowe jajko. Połówki bakłażana napełnić farszem, wierzch posypać startym żółtym serem. Piec ok. 40 min w 180 stopniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz