Dziś moja pierwsza bakłażanowa
próba, przyznaję, że nigdy go nie przyrządzałam a nawet nigdy nie jadłam. Przepis
znalazł mój syn na Internecie, troszkę go zmieniłam, wypróbowaliśmy i wiem, że
chyba jeszcze nie raz sięgnę po to warzywo.
Składniki
-
1
bakłażan
-
0,4 kg pieczarek
-
1 jajko
-
Cebula
-
15 dag
sera żółtego
-
Masło
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Zioła
prowansalskie
-
Bazylia
Pieczarki obrać i posiekać. Na
patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojono drobno cebulę, gdy się podsmaży dodać
pieczarki. Posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. W między czasie przekroić
bakłażana wydrążyć miąższ. Miąższ drobno pokroić i dodać do pieczarek. Do wystudzonej
masy dodać surowe jajko. Połówki bakłażana napełnić farszem, wierzch posypać
startym żółtym serem. Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz