Z indyka bardzo, naprawdę
bardzo rzadko coś robię, głównie pewnie z uwagi jednak na jego cenę, ale w końcu
zaszalałam i z zrobiłam leczo z indyka.
Składniki
-
0, 5 kg fileta z indyka
-
1
papryka słodka ( u mnie czerwona)
-
1
cebula
-
1 mała
cukinia
-
2
pomidory
-
10 –
15 dag fasolki szparagowej
-
80 g koncentratu pomidorowego
-
Natka pietruszka
-
Sól
-
Pieprz
-
Ew. vegeta
Mięso z indyka pokroić w
kostkę, obsypać delikatnie solą i obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę
posiekać, lekko podsmażyć w garnku, dodać do niej pokrojone w kostkę papryki,
cukinię oraz fasolkę. Następnie przełożyć do nich mięso. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, pokroić i również dodać do warzyw. Podlać odrobiną. Dusić na
małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie( 30 – 40 min). Jeśli woda
wyparuje dolać jej jeszcze trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat
pomidorowy. Leczo doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ja do tego lecza nie dałam przecieru, ale zdecydowanie powinien być.
Ja do tego lecza nie dałam przecieru, ale zdecydowanie powinien być.
Lubię leczo. Niestety w moim domu zazwyczaj jest mega pikantna wersja ze smażoną kiełbasą. Niedobrze i ciężko mi na samą myśl, ale co zrobić... Takie "delikatne" podniebienia rodziców i siostry...
OdpowiedzUsuńZ indykiem wygląda o niebo lepiej!
dariawkuchni.blogspot.com
No u mnie również takie z kiełbasą często się robi, ale mąż musiał przejść na dietę i ta wersja specjalnie dla niego :)
UsuńNa bloga chętnie zaglądnę :)