Już od
jakiegoś czasu chodziły za mną żeberka, a że w sklepie, w którym robiłam zakupy
zauważyłam piękne, duże żeberka nie omieszkałam kupić i pomysł na obiad wykorzystany.
Składniki
-
1 kg żeberek
-
1 kg kiszonej kapusty
-
2
łyżki mąki
-
Sól,
-
Pieprz
-
Liść
laurowy,
-
4- 5 ziaren
ziela angielskiego
-
1 cebula
-
2
łyżki tłuszczu
-
Przyprawa
do wieprzowiny SKWORCU
Żeberka obsypujemy solą,
pieprzem, i przyprawą do wieprzowiny, odstawimy na 1 – 1,5 godziny. Następnie
smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Cebulę drobno
kroimy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy opłukaną i poszatkowaną kapustę
kiszoną ( do rondla). Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Do kapusty
przekładamy podsmażone żeberka wraz z tłuszczem, zalewamy wodą (tak, aby
przykryła całość). Tak dusimy około godzinę ( gdyby woda wyparowała dolewamy
odrobinę). Pod sam koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki. Wszystko wlewamy do
żeberek i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz