Szczaw jest
ostatnio dość modny, zwłaszcza po wypowiedziach pana Niesiołowskiego, ale zupa ze szczawiu towarzyszyła mi w zasadzie od dzieciństwa i może niezbyt często, ale na
pewno raz do roku gości na moim stole.
Składniki
-
3 – 4
skrzydełka
-
1- 2
marchewki
-
1
pietruszka
-
Kawałek
selera
-
Por
-
2 – 3
gałązki lubczyku
-
Pęczek
szczawiu
-
2
łyżki masła
-
10 dag
ryżu
-
Koperek
-
Jajka
(ilość uzależniona od ilości osób)
Gotuję bulion
na skrzydełkach z warzywami, gdy warzywa są już miękkie, dodaję ryż. W tym
samym czasie na patelni rozpuszczam masło i na nim podsmażam opłukany i
pokrojony szczaw. Gdy ryż już jest gotowy dodaję do zupy podsmażony szczaw,
gotuję jeszcze około 5 minut. Rozlewam na talerze, dodaję ugotowane na twardo
jajko i dekoruję świeżym koperkiem. Zupę można doprawić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz