Pomidorówka to jedna z moich
ulubionych zup, lubię ją z makaronem, jak również z ryżem. Gotować ją można na
rosole z poprzedniego dnia, jak również na żeberkach czy innym kawału mięsa. Zapewne
każdy ma swój sposób na tą pyszną zupę. Mój patent na nią to przecier
pomidorowy, który do niej dodaje podsmażam na maśle i właśnie taka najbardziej mi
smakuje.
Składniki:
-
2
żeberka wieprzowe (kości, lub inny kawałek mięsa)
-
2 – 3
marchewki
-
1
pietruszka
-
Kawałek
selera
-
Por
-
2 – 3
gałązki lubczyku
-
Słoiczek
przecieru pomidorowego (na taką ilość zupy jak ja gotuję daję słoiczek 180g)
-
1 – 2 łyżki
masła
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Ewentualnie
vegeta
-
Śmietana
-
Bazylia
do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracji
Najpierw zagotowuję wodę z
kością i wybieram tzw. szumowiny, potem dodaję kolejno warzywa i gotuję około
30 minut, aż warzywa będę miękkie, następnie dodaję przecier pomidorowy podsmażony
na maśle, dodaję przyprawy, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam śmietaną, zupa
w zasadzie gotowa. Dzisiejszą pomidorówkę podałam z ryżem i posypałam pokrojoną
bazylią.
zupa straszna, bez smaku, nie polecam!!
OdpowiedzUsuńKażdy doprawia według własnego smaku i nie każdemu musi smakować to samo co mi.
UsuńPozdrawiam