czwartek, 8 listopada 2012

ZUPA ZIEMNIACZANA


Przepisu na tą zupę nauczyła mnie mama a ona nauczyła się od swojej. Przepis ten na pewno znacie i każda z Was gotowała już taką zupę, ale może macie innym przepis lub inaczej ją przyrządzacie, napiszcie koniecznie.


Składniki
-        3 - 4 skrzydełka
-        2 marchewki
-        Pietruszka
-        Połowa małego selera
-        Kawałek pora
-        1 cebula
-        2 łyżki masła
-        Ok. 1 łyżki mąki
-        Tymianek
-        6 – 7 ziemniaków
-        Sól
-        Pieprz

Gotuję wywar ze skrzydełek i warzyw (marchewkę kroję w póltalarki), doprawiam solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyciągam pietruszkę, selera, pora i skrzydełka. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę ( 1 większego gotuję w całości) gotuję w przecedzonym wywarze. Ziemniaka, który ugotowany jest w całości rozgniatam i dodaję do zupy.  Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle na złoty kolor, dodaję mąkę, zasmażam, rozprowadzam ½ szklanką wody i wlewam do zupy. Dodaję trochę tymianku, ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Dodaję śmietanę a gotową zupę posypuję natką pietruszki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz