Przepisu na tą zupę nauczyła mnie
mama a ona nauczyła się od swojej. Przepis ten na pewno znacie i każda z Was
gotowała już taką zupę, ale może macie innym przepis lub inaczej ją
przyrządzacie, napiszcie koniecznie.
Składniki
-
3 - 4
skrzydełka
-
2
marchewki
-
Pietruszka
-
Połowa
małego selera
-
Kawałek
pora
-
1
cebula
-
2
łyżki masła
-
Ok. 1
łyżki mąki
-
Tymianek
-
6 – 7 ziemniaków
-
Sól
-
Pieprz
Gotuję wywar ze skrzydełek i
warzyw (marchewkę kroję w póltalarki), doprawiam solą i pieprzem. Z gotowego
wywaru wyciągam pietruszkę, selera, pora i skrzydełka. Ziemniaki obieram, kroję
w kostkę ( 1 większego gotuję w całości) gotuję w przecedzonym wywarze. Ziemniaka,
który ugotowany jest w całości rozgniatam i dodaję do zupy. Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na
maśle na złoty kolor, dodaję mąkę, zasmażam, rozprowadzam ½ szklanką wody i
wlewam do zupy. Dodaję trochę tymianku, ewentualnie jeszcze doprawiam solą i
pieprzem. Dodaję śmietanę a gotową zupę posypuję natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz