Jak już jesteśmy we wiosennym
klimacie to niech taka pozostanie. Oprócz botwinki na liście warzyw, na które z
utęsknieniem czekałam jest również młoda kapustka.
Uwielbiam surówki z jej
udziałem, ale dziś do obiadu na ciepło, zasmażana podana w towarzystwie młodych
ziemniaczków i schabowego w panierce z płatków kukurydzianych.
Składniki:
-
1 młoda
kapusta
-
Pęczek
dymki
-
1 duży
pęczek koperku
-
1 łyżka
śmietany
-
Sól
-
Pieprz
-
1/2
szklanki wody (opcjonalnie)
-
1 łyżka
masła
Cebulkę ze szczypiorkiem
pokroić w drobniutką kostkę. Lekko podsmażyć na maśle. Do cebulki wrzucić poszatkowaną
drobno kapustkę. Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować.
Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu (oczywiście,
jeśli woda całkiem wyparuje a kapusta nadal nie gotowa, można odrobinę jeszcze
jej dodać. Jakieś 5 minut przed końcem gotowania wrzucić posiekany koperku, doprawić
solą i pieprzem. Woda w tym czasie już powinna się prawie wygotować. Na koniec podbić
łyżką śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz