Na tę zupę czekałam prawie cały
rok, i gdy tylko na targu na stołach pojawiła się botwinka, natychmiast
kupiłam, ugotowałam i zupka wyszła pierwsza klasa. Lekka, wiosenna i bardzo smaczna.
Składniki:
-
Porcja
z kurczaka
-
2
marchewki
-
Pietruszka
-
Kawałek
selera
-
Kawałek
pora
-
Gałązka
lubczyku
-
Pęczek
botwinki
-
Pęczek
koperku
-
4 – 5 ziemniaków
-
Śmietana
Pierś z kurczaka włożyć do ok 2,5 l wody, po zagotowaniu zdjąć
szumowiny dodać, pietruszkę, selera, pora, lubczyku oraz marchewkę pokrojoną w
półtalarki, dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości
warzyw. Botwinkę dokładnie umyć i całość pokroić i dodać do gotującego się
wywaru.
Całość z botwinką gotować
jeszcze jakieś kilka minut. Po 2 – 3 minutach od zagotowania dodać sok z
cytryny ( 1 - 2 łyżki dla zachowania
koloru).
Botwinkę podawać z kleksem śmietany
i posypać dużą ilością świeżego koperku.
Botwinkę podawać można także z
jakiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz