Zostało
mi trochę mięska z pieczonej wcześniej kaczki, więc pomyślałam, że trzeba je
jakoś wykorzystać, a że miałam w domu również kiszoną kapustę to wybór padł na
pierogi.
Składniki
na ciasto
-
2 szklanki mąki
-
Jajko ( ostatnio robię bez jajka)
-
Woda
-
Sól
Składniki na farsz
-
30 dag
kapusty kiszonej
-
Mięso
obrane z pieczonej kaczki ( nie mam pojęcia ile tego było, może 20 – 25 dag)
-
Sól,
-
Pieprz
-
Ziele
angielskie,
-
Liść
laurowy
-
Olej
Kapustę
płuczemy i odciskamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele
angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy około 20 – 30 minut (do
momentu aż kapusta będzie miękka). Następnie kapustę porządnie odcedzamy, ostudzamy,
jeszcze raz porządnie odciskamy i drobniej kropimy. Na oleju podsmażamy drobno
pokrojoną cebulkę i dodajemy ją do kapusty. Mięso z kaczki również drobniutko
pokroić i dorzucić do reszty. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Mąkę
i jajko ( albo bez jajka) zagniatam z niecałą szklanką ciepłej wody i solą (
ciasto nie może być ani klejące ani twarde). Rozwałkowuję i wykrawam szklanką
kółka, nakładam farsz i lepię pierogi.
Wrzucam
po kilka do garnka z osoloną, gotującą się wodą, mieszam i gotuję ok. 3 – 4
minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Pierogi podawać można z cebulką
podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, albo z tym, co kto lubi.
O jaki świetny pomysł na farsz, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz taki robiłam i rzeczywiście pychotka
Usuń