niedziela, 21 października 2012

SAŁATKA Z CEBULI


Dzisiaj na przystawkę sałatka z zeszytu mojej mamy, smak niezapomniany a sałatka prosta, tania i smakuje wszystkim w domu J


Składniki
-        0, 5 kg cebuli
-        2 marchewki
-        1 czerwona papryka
-        5 jajek na twardo
-        1 - 2 łyżki majonezu
Zalewa

-        1,5 szklani wody
-        ½ szklanki octu
-        5 łyżeczek cukru
-        ½ łyżeczki soli
-        2 ziarna pieprzu
-        2 – 3 ziarna ziela angielskiego
-        Liść laurowy
-        3 goździki
Marchewkę obrać i ugotować z niewielką ilością vegety, jajka ugotować na twardo. Oba składniki pokroić w kostkę. Do nich dodać wystudzoną cebulę i paprykę ugotowaną w zalewie. 
Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować ją w zalewie ok. 5 minut, pokroić w kostkę paprykę i dorzucić do zalewy, gotować jeszcze około minuty, odcedzić, wybrać ziarna pieprzu i ziela, liście i goździki – ostudzić. Dodać do marchewki z jajkami.
Ja od siebie dorzuciłam jeszcze natkę pietruszki – wymieszać z majonezem i ewentualnie delikatnie popieprzyć. Wierzch sałatki posypałam startym żółtym serem (ale nie koniecznie).
Najlepiej smakuje na drugi dzień





2 komentarze: