Dzisiaj na przystawkę sałatka z
zeszytu mojej mamy, smak niezapomniany a sałatka prosta, tania i smakuje
wszystkim w domu J
Składniki
-
0, 5 kg cebuli
-
2
marchewki
-
1
czerwona papryka
-
5
jajek na twardo
-
1 - 2 łyżki majonezu
Zalewa
-
1,5
szklani wody
-
½
szklanki octu
-
5 łyżeczek
cukru
-
½
łyżeczki soli
-
2
ziarna pieprzu
-
2 – 3
ziarna ziela angielskiego
-
Liść
laurowy
-
3
goździki
Marchewkę
obrać i ugotować z niewielką ilością vegety, jajka ugotować na twardo. Oba
składniki pokroić w kostkę. Do nich dodać wystudzoną cebulę i paprykę ugotowaną
w zalewie.
Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować ją w zalewie ok. 5 minut, pokroić w kostkę paprykę i dorzucić do zalewy, gotować jeszcze około minuty, odcedzić, wybrać ziarna pieprzu i ziela, liście i goździki – ostudzić. Dodać do marchewki z jajkami.
Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować ją w zalewie ok. 5 minut, pokroić w kostkę paprykę i dorzucić do zalewy, gotować jeszcze około minuty, odcedzić, wybrać ziarna pieprzu i ziela, liście i goździki – ostudzić. Dodać do marchewki z jajkami.
Ja od siebie
dorzuciłam jeszcze natkę pietruszki – wymieszać z majonezem i ewentualnie
delikatnie popieprzyć. Wierzch sałatki posypałam startym żółtym serem (ale nie
koniecznie).
Najlepiej
smakuje na drugi dzień
Ciekawy przepis, jeszcze nie jadłam takiej sałatki
OdpowiedzUsuńnaprawdę warto spróbować :)
Usuń