czwartek, 25 października 2012

MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM


Kolejne dziś danie z makaronem, jak najbardziej tradycyjne i smakowite oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi pieczarki, ( bo chyba makaron lubi każdy)


Składniki
-        ½  kg dag pieczarek
-        Cebula
-        1 łyżka masła
-        Pieprz
-        Sól
-        Vegeta (lub bulion)
-        1,5 – 2 łyżki mąki
-        1 łyżka śmietany (jak ktoś lubi może być więcej
-        Natka zielonej pietruszki
-        Makaron (ja zrobiłam dzisiaj kokardki)

Pieczarki dokładnie obieramy, czyścimy i kroimy na talarki (półtalarki). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, aż odparuje z nich sok. Wlewamy około 2 – 3 szklanki wody, dodajemy vegetę, sól i pieprz (jeśli mamy bulion to podlewamy bulionem a nie wodą i już nie dajemy vegety), gotujemy do momentu aż pieczarki będą miękkie. Następnie sos zagęszczamy mąką, którą mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do sosu, mieszając, aby nie zrobiły się grudki, podprawiamy śmietaną i posypujemy zieloną pietruszką. Można jeszcze ewentualnie doprawić i czekamy aż sos się zagotuje.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, polewamy go gorącym sosem pieczarkowym i…

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz