Kolejne dziś danie z makaronem,
jak najbardziej tradycyjne i smakowite oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi pieczarki,
( bo chyba makaron lubi każdy)
Składniki
-
½ kg dag pieczarek
-
Cebula
-
1
łyżka masła
-
Pieprz
-
Sól
-
Vegeta
(lub bulion)
-
1,5 –
2 łyżki mąki
-
1
łyżka śmietany (jak ktoś lubi może być więcej
-
Natka
zielonej pietruszki
-
Makaron
(ja zrobiłam dzisiaj kokardki)
Pieczarki dokładnie obieramy,
czyścimy i kroimy na talarki (półtalarki). Cebulę kroimy w kosteczkę i
podsmażamy ją na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, aż odparuje z nich sok.
Wlewamy około 2 – 3 szklanki wody, dodajemy vegetę, sól i pieprz (jeśli mamy
bulion to podlewamy bulionem a nie wodą i już nie dajemy vegety), gotujemy do
momentu aż pieczarki będą miękkie. Następnie sos zagęszczamy mąką, którą
mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do sosu, mieszając, aby nie zrobiły
się grudki, podprawiamy śmietaną i posypujemy zieloną pietruszką. Można jeszcze
ewentualnie doprawić i czekamy aż sos się zagotuje.
Makaron gotujemy według
przepisu na opakowaniu, polewamy go gorącym sosem pieczarkowym i…
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz