Zapewne już wiecie, że u mnie w
niedziele podstawa to rosół, „bez rosołku
nie byłoby niedzieli” – to słowa mojego męża. U mnie dziś był rosół wołowy,
z tego też względu została mi ładna sztuka wołowiny gotowanej. Podałam ją do
drugiego dania w sosie chrzanowym.
Składniki na sos
-
1 – 2
łyżki masła
-
1
łyżka mąki
-
2
szklanki bulionu
-
1
łyżka tartego chrzanu
-
3
łyżki chrzanu ze słoika
-
1
łyżka śmietany
Masło roztopić w garnku, wsypać
mąkę do masła i szybko rozmieszać dodać tarty chrzan, smażyć aż uzyskamy złoty
kolor, Do tak przygotowanej zasmażki wlać bulion i mieszać, aby nie zrobiły
tzw. kluchy, dodać śmietanę wymieszaną z gorącym sosem, dodać chrzan ze słoika
i sztukę mięsa z rosołu ciągle, mieszając gotować sos około 5 minut.
Można wcale nie dawać surowego
chrzanu wtedy sos będzie delikatniejszy, a ilość chrzanu ze słoika tez zależy
od naszych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz