czwartek, 25 października 2012

MAKARONOWA ZAPIEKANKA


Z poprzedniego dnia został mi ugotowany makaron nitki, a w związku z tym, że dziś Światowy Dzień Makaronu, wykorzystałam go do makaronowej zapiekanki.


Składniki
-        125 g ugotowanego makaronu nitki
-        Mała czerwona papryka
-        Zielona część pora
-        15 dag boczku wędzonego
-        15 dag sera żółtego
-        1 łyżeczka masła
-        Sól
-        Pieprz
-        Zioła prowansalskie
Na dnie żaroodpornego naczynia położyłam masło i pokrojonego w półplasterki pora, posoliłam, popieprzyłam i posypałam ziołami prowansalskimi, na pora ułożyłam pierwszą warstwę makaronu. Na makaron, położyłam drobno pokrojoną paprykę, położyłam też resztę masła, znowu posypałam przyprawami i kolejno makaron i na niego pokrojony w kostkę boczek, wszystko posypałam startym żółtym serem i przyprawą (suszone pomidory sola morska i szczypiorkiem), zamknęłam naczynie żaroodporne i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut.
Po upieczeniu wierzch posypałam zieloną pietruszką (znaczy posypała moja córcia skąd efekt uśmiechniętej buzi)



1 komentarz: