piątek, 8 marca 2013

ROGALIKI DROŻDŻOWE


Dziś Dzień Kobiet, więc troszkę na „osłodę życia” pyszne rogaliki drożdżowe


Składniki
-        1 kg mąki
-        1 margaryna
-        1 śmietana 18%
-        50 G Drożdże
-        Cukier waniliowy
-        Szklanka cukru
-        4 jajka
-        Nadzienie (czekolada, jabłka, powidła, ser)


 Mąkę przesiać przez sitko, wysypać na stolnicę, margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia, drożdże dokładnie rozpuścić w śmietanie. Dodać do mąki margarynę, drożdże i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie błyszczące (jak to drożdżowe). Odstawić na jakieś 10 minut, następnie podzielić na części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1 cm. Każdy z nich podzielić na trójkąty. Na każdy taki trójkąt kłaść dowolne nadzienie i zawijać formując rogaliki. Ułożyć na blasze i zanim się je upiecze pozostawić do wyrośnięcia. Można je przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 190 - 200 stopni przez około 15 minut.






5 komentarzy:

  1. Moja ciocia robi świetne rogaliki. Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie brakuje ilości drożdzy......

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha rogaliki, robiłam niedawno, tylko z nadzieniem migdałowym(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń