Dziś
Dzień Kobiet, więc troszkę na „osłodę życia” pyszne rogaliki drożdżowe
Składniki
-
1 kg mąki
-
1
margaryna
-
1
śmietana 18%
- 50 G Drożdże
-
Cukier
waniliowy
-
Szklanka
cukru
-
4
jajka
-
Nadzienie
(czekolada, jabłka, powidła, ser)
Mąkę przesiać
przez sitko, wysypać na stolnicę, margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia, drożdże dokładnie rozpuścić w śmietanie. Dodać do mąki margarynę,
drożdże i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie błyszczące
(jak to drożdżowe). Odstawić na jakieś 10 minut, następnie podzielić na części.
Każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1 cm. Każdy z nich podzielić
na trójkąty. Na każdy taki trójkąt kłaść dowolne nadzienie i zawijać formując
rogaliki. Ułożyć na blasze i zanim się je upiecze pozostawić do wyrośnięcia.
Można je przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 190 -
200 stopni przez około 15 minut.
i też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi świetne rogaliki. Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńW przepisie brakuje ilości drożdzy......
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, już poprawiam :)
UsuńPycha rogaliki, robiłam niedawno, tylko z nadzieniem migdałowym(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuń