Dzisiaj po wczorajszych wariacjach
kulinarnych – słabiutko, tylko zupka ogórkowa, ale zapewne większość ją lubi,
więc polecam.
Składniki
-
Porcja
rosołowa
-
Marchewka
-
Pietruszka
-
Seler
-
Por
-
5
ziemniaków
-
Słoik przecieru
ogórkowego
-
Mała cebula
-
Łyżka masła
-
Śmietana
-
Mąka
-
Sól
-
Pieprz
-
Vegeta
-
Chili nitki
Gotuję bulion na porcji
rosołowej z warzywami solą, pieprzem i vegetą ( oczywiście najpierw zagotowuję
porcję rosołową i zbieram „szumowiny”), w połowie gotowania dodaję ziemniaki
pokrojone w kostkę, gdy ziemniaki są już miękkie wrzucam przecier ogórkowy (mój
przepis na ten przecier znajdziecie tu), następnie na masełku podsmażam drobno
pokrojoną cebulkę i dorzucam do zupy. Podprawiam śmietaną (jeśli ktoś chce aby
zupa była bardziej gęsta można ja zagęścić mąką).
Zupę podaję na talerzu
przyozdobioną nitkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz