piątek, 19 października 2012

KOTLETY Z KALAFIORA


Znowu piątek (piękny i słoneczny przynajmniej na Podkarpaciu – całym mam nadzieję) a w kuchni jarsko, bo kotlety z kalafiora z przepisu mojego syna i oczywiście wykonanie też jego.


Składniki
-        1 duży kalafior
-        1 mała cebula
-        1 jajko
-        3 łyżki kaszy manny (można dodać ciut więcej, jeśli masa jest zbyt luźna)
-        ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
-        Łyżka posiekanej natki pietruszki
-        Sól, pieprz do smaku

Kalafior gotujemy do miękkości, odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na oleju, podsmażoną dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy. Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





4 komentarze:

  1. Też robiłam parę dni temu i wyszły pyszne tak jak Twoje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie jeszcze nigdy nie wyszły jak trzeba, ale Twój przepis jest nieco inny i zachęcił mnie do podjęcia jeszcze jednej próby :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj. Może akurat tym razem wyjdą, trzymam kciuki.

      Usuń