Znowu piątek (piękny i
słoneczny przynajmniej na Podkarpaciu – całym mam nadzieję) a w kuchni jarsko,
bo kotlety z kalafiora z przepisu mojego syna i oczywiście wykonanie też jego.
Składniki
-
1 duży
kalafior
-
1 mała
cebula
-
1
jajko
-
3
łyżki kaszy manny (można dodać ciut więcej, jeśli masa jest zbyt luźna)
-
½ łyżeczki
papryki słodkiej mielonej
-
Łyżka posiekanej
natki pietruszki
-
Sól,
pieprz do smaku
Kalafior gotujemy do miękkości,
odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie
może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. Cebulkę drobno
siekamy i smażymy na oleju, podsmażoną dodajemy wraz z pozostałymi składnikami
do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy. Masa kalafiorowa powinna mieć
konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Formujemy owalne kotlety,
panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Też robiłam parę dni temu i wyszły pyszne tak jak Twoje:-)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście są pyszne :)
UsuńMnie jeszcze nigdy nie wyszły jak trzeba, ale Twój przepis jest nieco inny i zachęcił mnie do podjęcia jeszcze jednej próby :))
OdpowiedzUsuńSpróbuj. Może akurat tym razem wyjdą, trzymam kciuki.
Usuń