Może jestem trochę
monotematyczna, ale znów dziś placek z jabłkami nosi nazwę: „Krzyśka” – ja go
tak nazwałam ze względu na pewną historię, ale tak naprawdę to po prostu placek
z jabłkami.
Składniki
-
5
jajek
-
3
szklanki mąki
-
1
szklanka cukru
-
Łyżeczka
proszku do pieczenia
-
Margaryna
-
Kakao
-
Cynamon
-
5 – 6 dużych
jabłek
Zagnieść ciasto z mąki, 5 żółtek,
½ szklanki cukru, proszku do pieczenia i margaryny. Ciasto rozdzielić na 2/3 i 1/3 części. Większą część wyłożyć na posmarowaną margarynę
i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć wydrążone jabłka, pokrojone w ósemki.
Posypać je cynamonem. 1/3 ciasta podzielić jeszcze na pół do jednej wcisnąć
kakao, obie włożyć do zamrażalnika. Na jabłka nałożyć pianę ubitą z pozostałych
białek i ½ szklanki cukru. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe i ciemne
ciasto z zamrażalki. Pic w piekarniku o temperaturze 180 – 200 stopni, około 40
– 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz