Łazanki – oj strasznie rzadko
je robię, jakoś chyba zapomniałam, że jednak są pyszne. W sobotę zastanawiałam
się nad prostym obiadem, bo i sprzątania miałam masę, później jechaliśmy na
urodziny do męża bratanicy, więc kombinować mi się nie chciało i przypomniałam
sobie o łazankach.
Składniki
-
Makaron
łazanki
-
0, 5 kg kiszonej kapusty
-
1
cebula
-
Sól
-
Pieprz
-
Liść
laurowy
-
Ziele
angielskie
-
Olej
-
25 dag
wędzonego boczku
Kapustę odciskam i drobno
kroję, następnie ją obgotowuję i odcedzam, zalewam nową wodą, dodaję 2 listki
laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, solę i pieprzę, gotuję do miękkości,
około 50 – 60 min (zależy od kapusty), na patelni podsmażam na oleju pokrojono
drobno cebulę, dodaję ugotowaną i odcedzoną kapustę, podsmażam na patelni około
5 – 10 minut. Tak przygotowana kapustę nakładam na ugotowany makaron łazanki,
na wierzch daję pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Też lubię łazanki, tylko robię ze słodką kapustą, a nie z kiszoną.
OdpowiedzUsuńJa wolę z kiszoną, ale ze słodką też są dobre,też robiłam i przy najbliższej okazji zrobię :)
Usuń