piątek, 19 października 2012

KOPERTY Z JABŁKAMI


Wczoraj miałam jakiś kiepski dzień, źle się czułam i już koło 19 położyłam się do łóżka. Oj już nie pamiętam, kiedy zrobiłam sobie taki wieczór, natomiast na pewno chciałabym częściej. Zrobiłam sobie malinową herbatę z kardamonem, pyszne koperty z jabłkami, świeca i książka. Kocham ksiązki, kiedyś normalnie je pochłaniałam, teraz ciągle nie ma czasu na to, ale chyba czas powrócić do czytania. 

Oprócz tego znalazłam cudowna akcję, którą popieram w 100%, jakoś w innych z braku doświadczenia i może trochę z niewiary we własne siły nie biorę udziału, ale to moim zdaniem jest bardzo potrzebna, wiec postanowiłam, ze wezmę w niej udział. Chodzi o RÓŻOWY TYDZIEŃ 2012. W tym roku jest ona pod hasłem „Rozkochajmy się w swoim życiu”. Właśnie dzięki tej akcji zrobiłam sobie wieczór tylko dla siebie, wróciłam do czytania.

Tyle pięknych książek, nowych książek, albo tych starych, które warto jeszcze raz przeczytać… Wczoraj była to: Julie Garwood i jej „Cienie przeszłości” – o książce trochę później, a teraz koperty z jabłkami.



Składniki


-        ½ kg jabłek
-        2 szklanki mąki
-        1 jajko
-        15 dag serka homogenizowanego waniliowego
-        6 łyżek cukru
-        6 łyżek mleka
-        5 łyżek oleju
-        1 proszek do pieczenia
-        1 łyżka cukru pudru
-        1 łyżka soku z cytryny
-        1 cukier waniliowy
-        Cynamon,
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, w osobnej misce ( ja to robiłam w makutrze) serek wymieszać z 4 łyżkami cukru i mlekiem olejem i solą. Masę serową dodać do mąki z proszkiem. Wyrobić na gładką masę, ciasto podzielić na 16 części. Kolejno rozwałkować prostokątne placki. Jedną połowę naciąć (albo nie), brzeg posmarować białkiem. Na drugą nałożyć około łyżeczki musu jabłkowego, przykryć częścią z nacięciami i zlepić brzegi ciastka. Włożyć na blaszkę. Piec ok. 15min w temperaturze 200°
Masa

 Jabłko obrać i pokroić. Zalać je 5 łyżkami wody z sokiem cytrynowym. Wsypać cukier waniliowy dusić aż się rozgotują. Mus posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru. Wystudzić.
Ciastka posypać można cukrem pudrem (np. różowym)





2 komentarze:

  1. Wspaniałe poduszeczki o niezwykłym jesiennym aromacie :) Bardzo się cieszę ,że znalazłaś chwilę dla siebie i książki , wszak "Książki nigdy nie bywają w złym humorze i
    odpowiadają na każde pytanie."-Francesco Petrarka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytat jak najbardziej prawdziwy :)do czytania wróciłam i już nie zamierzam z niego zrezygnować :)

      Usuń