Wśród grzybków, które zebraliśmy
wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie
odrobinę na maślaki marynowane, jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze dorobię,
przyznam, że nie marynowałam jeszcze grzybów, więc to będzie mój pierwszy raz.
Składniki
-
Maślaki
-
Odrobinę
kwasku cytrynowego
-
½ łyżeczki
soli
Zalewa
-
2 szklanki
wody
-
1/2 szklanki
octu
-
3 – 4 liście
laurowe
-
3 – 4 ziarna ziela angielskiego
-
4 -5
ziaren pieprzu
-
Parę nasion
gorczycy
Maślaki dokładnie czyszczę,
obieram ze skórki i obgotowuję w wodzie przez 2 – 3 minuty, następnie odcedzam,
wlewam kolejną porcję wody, solę i dodaję kwasek (oczywiście ilość składników uzależniona
jest od ilości grzybów, ja miałam grzybów tylko na dwa słoiczki dżemowe) - gotuję
kolejne 15 – 20 minut. Odcedzam. Gotuję zalewę i przestudzoną zalewam grzybki
włożone do słoików. Pasteryzuję około 5 minut.
dziękuje za przepis też tak zrobiłam i wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńdziękuje
cieszę się bardzo :)
Usuń